اولین جلسه ساعات پژوهشی پایه اول با عنوان اخلاق پژوهشگری جهت آشنایی طلاب با این موضوع اخلاقی و انگیزشی با حضور طلاب پایه های اول 1/1 و 1/2 با همراهی استاد نصرتی زاده در قالب پژوهش الزامی 2 ساعت در هفته روز های شنبه 14 و 21 بهمن ماه در اتاق سایت به همت معاونت پژوهش مدرسه علمیه فاطمیه(س) برگزار گردید.
گفتنی است: در این جلسه سخنرانی آقای شریفی از طریق ویدئوپروژکتور برای طلاب پخش شد و آنان به یادداشت برداری از محتوای سخنرانی پرداختند و طی دو جلسه برگزار شده استاد از مباحث مطرح شده آزمون شفاهی توسط استاد انجام پذیرفت.
تصاویر مربوط به آموزه 3 ساعات پژوهشی
اخلاق پژوهشگری توسط استاد احمد حسین شریفی
اهمیت پژوهش
یکی از اهداف اصلی نظام های آموزشی، پرورش پژوهش گر و محقق است. رشد علمی در هر جامعه ای مرهون پژوهش های جدید است.
پژوهش و تحقیق اگر در مسیر توسعه ی معنویت و رشد اخلاق نباشد، نه تنها در خدمت آبادانی دین و دنیای بشریت نیست بلکه عاملی برای تخریب آدمیان نیز خواهد شد.
فضایل و رذایل اخلاقی پژوهشگر عبارتند از:
1-انگیزه و نیت الهی: دانش اندوزی و پژوهش از نظر اسلام، دارای ارزش ذاتی نیست این دو نیز همچون هر فعل اختیاری دیگر، زمانی ارزشمند هستند که به هدف جلب رضایت الهی و در مسیر خواسته های خدای متعال باشد.
2- اعتقاد به عنایت الهی: هم تجربه نشان داده است و هم اولیای دین توصیه کرده اند که هرگز از انجام کارهای بزرگ به خاطر ترس از ناتوانی و یا ترس از مشکلات خودداری نکنید.
3- آشنایی با پیشینه ی پژوهش: مساله مورد پژوهش ما به احتمال زیاد مساله افراد دیگر بوده است آشنایی با انها نه تنها فقط یک وظیفه پژوهشی که یک مسولیت اخلاقی است و نوعی قدردانی از زحمات گذشتگان است.
4- جامع نگری: نگاه تک بعدی هر چند تخصصی تر است اما لزوما واقع بینانه تر نخواهد بود. پیامبر گرامی اسلام (ص) می فرمایند: دین خدا را بر پا نمی دارد مگر کسی که از همه ی جوانب بر آن احاطه داشته باشد.
5- گزینش مسائل واقعی: مسءله تحقیق باید مشکلی از مشکلات علمی یا عملی را برطرف سازد و ناظر به نیازهای روز جامعه باشد.
6- امانت داری: هر محققی اخلاقا موظف است هر مطلبی از هر کسی که نقل می کند حتی اگر نقل به معنا باشد منبع آن را دقیق ذکر نماید.
7- پژوهش گروهی: اتقان پژوهش گروهی زیاد است و زمینه شهرت طلبی و ریا را از افراد مستعد میزداید
8- مجاهدت در تحقیق: یک محقق باید اهل مجاهدت باشد اگر چنین شد، آنگاه خدای متعال نیز حقایق را بر او می نماید.
آسیب های اخلاقی پژوهش
1-شهرت زدگی: بسیاری از افراد به صرف مشهور بودن یک باور یا عقیده یا فرضیه آن را میبینند و می پذیرند و بلکه پایه تحقیقات خود قرار میدهند مثل نظریه داروین.
2-شتاب زدگی: عجله کردن در تحقیق نتیجه تحقیق را تحت تاثیر قرار میدهد .
3- دخالت دادن خواسته های شخصی4 – انتحال 5- حاشیه پردازی
آخرین نظرات