کرسی آزاداندیشی با موضوع «علم ازلی خداوند و میزان تاثیر انسان بر سرنوشت انسان» در ضمن درس عقاید با نظارت استاد بالائی برگزار شد. شیوه اجرایی این کرسی به صورت طلبه با طلبه انجام پذیرفت. طلاب نسیم عباسی نژاد، الهه بلیار، فائزه حقی و طاهره حیدری به عنوان مخالف، موافق، داور و دبیر جلسه به ایفای نقش پرداختند.
دبیر جلسه طلبه طاهره حیدری با بیان عنوان کرسی و معرفی افرادی که در این جلسه حضور دارند این کرسی را آغاز نمود و داور جلسه طلبه فائزه حقی زمان هر دو موافق و مخالف را به آنان اعلام نمود و سپس طلبه نسیم عباسی نژاد با استدلال های عقلی و استناد به آیات و روایات مجبور بودن انسان را مطرح نمود که در سرنوشت خویش نقشی ندارد زیرا خداوند از ازل به همه چیز علم دارد پس انسان مجبور است مسیری که برای او مقرر شده است را طی کند. در مقابل طلبه الهه بلیار به رد سخنان نسیم عباسی نژاد با استناد به دلایل عقلی و آیات و روایات پرداخت و با توجه به مختار بودن انسان به سوالات نظر مخالف پاسخ داد و افزود: انسان اختیار را با علم حضوری درک نموده و این علم خطابردار نیست.
دبیر جلسه پس از این که دو جایگاه مخالف و موافق نظرات خویش را مطرح نمودند از داور جلسه درخواست جمع بندی کرسی نمود. از این رو فائزه حقی در ادامه جلسه به سه دیدگاه جبرگرایی اشاعره، تفویض معتزله و هم چنین نظر صحیح مربوط به اهل البیت(ع) که در این جلسه مطرح شد پرداختند و نظریه جبر و تفویض هر دو رد شد. چنان که امام صادق(ع) فرمودند:«لا جبر و لا تفویض بل امر بین الامرین»؛ انسان نه مجبور مطلق است و نه مختار مطلق بلکه فاعلیت و اراده انسان در طول فاعلیت و اراده خداوند است.
داور جلسه طلبه فائزه حقی ادامه داد: بهشت و جهنم انسان فقط در حیطه امور اختیاری است. در اموری همچون تولد، مرگ، انتخاب پدر و مادر و اموری این چنینی که از حیطه اختیار انسان خارج است و ما در آن نقشی نداریم پس پرسش و پاسخی هم در مقابل نداریم و انسان می تواند به اذن الهی سرنوشت خویش را تغییر دهد.
گفتنی است: این کرسی آزاداندیشی در ضمن درس عقاید و مهارت آموزی پژوهشگری پایه سوم تمام وقت ورودی ۹۵ روز چهارشنبه اول خرداد ماه از ساعت ۱۳ تا ۱۴ در مدرسه علمیه فاطمیه(س) پاکدشت به همت معاونت پژوهش برگزار شد.
آخرین نظرات