هشتمین جلسه کارگاه روش مطالعه و یادگیری مقدماتی پایه اول مدرسه علمیه فاطمیه(س) پاکدشت جهت آشنایی طلاب با مهارت های حداقلی در راستای ارائه تحقیق پایانی با حضور طلاب پایه های اول 1/1 و 1/2 با همراهی استاد نصرتی زاده در قالب پژوهش الزامی 2 ساعت در هفته روز شنبه 29 اردیبهشت ماه به همت معاونت پژوهش مدرسه برگزار گردید.
گفتنی است: در این جلسه که با محوریت منبع خوانی یا مهارت های استفاده از منابع پژوهش به تدریس ادامه مطالب محتوای سی دی استاد مومنی در زمینه اخلاق پژوهش پرداخته شد.
مهمترین مطالب مطرح شده در این کارگاه عبارتند از:
اخلاق پژوهش
اخلاق نقل: امانت داری و رعایت حقوق علمی اشخاص اقتضا میکند که اگر مطلبی را از منبعی نقل کردیم؛ نشانی درست آن را نیز بنویسیم.
این کار چند فایده دارد:
1- خود محقق، برای مراجعه ی بعدی به آن منبع، نشانی دارد.
2- خواننده برای اطلاعات تکمیلی می تواند به آن منبع مراجعه کند.
3- محقق حق مولفان دیگر را ادا می کند و نقل سخن خوب از آنان تجلیل از آنهاست.
4- سخن ناحق مولفان به خودشان نسبت داده می شود.
قول صادق: محقق می کوشد تا داده های صادق را گرد آوری کند. در کل زبان علمی با صداقت کاملا عجین است؛ زیرا محقق با زبان حال خود مدعی شده است که قدری بهتر از دیگران بحث خود را دریابد و حرفی برای گفتن دارد.
در حدیثی از امام صادق ( علیه السلام) آمده است: ” بنویس و علم خود را در میان دوستانت منتشر کن و اگر از دنیا رفتی، کتاب هایت را به فرزندانت بسپار تا به نسل بعد برسانند، زیرا روزگار آشفته ای خواهد آمد که مردم جز با کتاب هایشان نمی توانند همدم باشند.".
حفظ حریم خصوصی: پژوهشگر باید بداند که شرکت نکردن در مطالعه حق هر کسی است .بنابراین رضایت شرکت کننده جلب شود و نکته ی دیگر ناشناس ماندن و حفظ اسرار شرکت کنندگان است و پژوهشگر در برابر حفظ شان و مقام انسانی افراد مسئول است.
تلاش برای نو آوری: در جمع آوری اطلاعات باید بکوشیم تا مشخص کنیم که در کنار سهم منابع، سهم خود ما به عنوان محقق چه اندازه است و پس از دریافت و پردازش عناصر و مواد اولیه می خواهیم به چه نکته ی جدیدی یا نو آوری ای برسیم؟
گفته فرانسیس بیکن( با اندکی دخل و تصرف) :
پژوهشگران چهار گروهند:
1. عنکبوتیان؛ از آنجا که تنبل و بی حوصله اند، به دنبال پژوهش عمیق نمی روند و تحقیق را خود می بافند.
2. مورچگان؛ خود می کوشند و جمع می کنند اما روش را نمی دانند.
3. مگسان؛ دزد هستند.
4. زنبوران عسل؛ گزینش می کنند.
آخرین نظرات